Downloads & FAQ

Hier vind je een overzicht van de verschillende documenten die worden aangeboden evenals een antwoord op de meeste gestelde vragen

FAQ

Algemeen

Allereerst schrijf je je in om interesse voor de gewenste woning kenbaar maken. Vervolgens leiden wij je door de inschrijfmodule en blijkt daaruit welke stappen je moet volgen, zoals het uploaden van relevante documenten.

Huren is zorgeloos en luxe. Je weet namelijk waar je financieel aan toe bent. Je hebt vaste maandlasten en geen uitgaven voor groot onderhoud. En het risico van waardevermindering van de woning ligt bij de verhuurder. Ook is huren flexibel. Je huurt een woning namelijk voor minimaal 1 jaar, waarna de overeenkomst opzegbaar is per eerste van de volgende maand, met 1 maand opzegtermijn.
Daarnaast geniet je van een moderne duurzame woning, met een luxe badkamer en complete keuken met kwalitatieve apparatuur, en lage energielasten. Zonder daar zelf investeringen voor te doen. Is er eens iets stuk en is er een reparatie noodzakelijk? Dan staan wij voor je klaar!

Het is niet mogelijk huursubsidie aan te vragen voor woningen in het vrije sector huursegment. 

Naast de huurprijs betaal je in Energiek ook servicekosten. Ook zitten er servicekosten verbonden aan de parkeerplaats.

Naast de huurprijs heb je als huurder nog overige vaste kosten, zoals servicekosten, gemeentelijke heffingen, water, warmte en elektra. Ook zijn er kosten verbonden aan de huur van een parkeerplaats.

Wanneer een van de hoofdbewoners een tijdelijk contract heeft, is het noodzakelijk 3 maanden borg te betalen om risico’s op te vangen. Voor ZZP’ers dient er ook een borg van 3 maanden betaald te worden. De gevraagde waarborgsom kan afwijken naar aanleiding van de aangeleverde documenten. De waarborgsom krijg je terug wanneer conform afspraak en zonder huurachterstand de woning wordt opgeleverd bij einde van de huurperiode. Ook kan er tussentijds een verzoek worden ingedeeld voor het (gedeeltelijk) terugbetalen van de waarborgsom naar aanleiding van veranderingen in jouw persoonlijke situatie. Neem voor meer informatie contact op met de vastgoedmanager. 

Bij het uploaden van de documenten moet je er zelf aan denken dat op alle documenten 'KOPIE plus d.d. [huidige datum] t.b.v. huurwoningen Energiek' staat vermeld. Haal tevens jouw BSN-nummer op alle documenten weg (loonstroken, jaaropgaven, belastingaangiften, etc.). We vragen alleen documenten op die in jouw werk- en woonsituatie van toepassing zijn. Je kunt alleen PDF, PNG en JPG bestanden uploaden met een maximale grootte van 32MB. Zorg voor duidelijk leesbare PDF bestanden. Indien een document uit meerdere pagina’s bestaat, voeg deze dan samen tot één PDF. Het aanleveren van documenten via e-mail of hard-copy per post is helaas niet mogelijk.

Huurvoorwaarden en inkomensvereisten

Om een woning te huren is het belangrijk dat je iedere maand de huur kunt betalen. Daarom zijn er inkomenscriteria opgesteld. De inkomensciteria zijn beschreven in het document 'huurvoorwaarden' en in het mapje documenten aan je online dossier toegevoegd. 

Je huurt voor minimaal één jaar vanaf de ingangsdatum van de huurovereenkomst. De overeenkomst wordt stilzwijgend verlengd naar een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. De opzegtermijn bedraagt één volle kalendermaand. 

De huurder(s) vermeld op de huurovereenkomst en tevens geregistreerd in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) van de gemeente waar de woning staat mogen in de woning wonen. Het is niet toegestaan om de woning te verhuren voor korte of langere periode (short stay, Airbnb e.d.). Ondertekenaar(s) van de huurovereenkomst en hun eventueel inwonende kind(eren) zijn de bewoners van de woningen.

Wij verhuren niet aan studenten, tenzij je voldoet aan de inkomensvereisten. Er mogen niet meer dan twee huurders op een adres ingeschreven staan.

Als ondernemer kan je een woning huren als je minimaal 2 jaar een eigen onderneming hebt en aan de inkomenscriteria voldoet. Er wordt gevraagd om de jaarrekening van een afgesloten boekjaar, opgemaakt door een accountant of administratiekantoor. Het resultaat (netto winst voor belasting) wordt gehanteerd als het jaarinkomen. Het gemiddelde van de netto winst uit de bedrijfsvoering over meerdere jaren wordt als bruto inkomen gehanteerd.
Aan ondernemers wordt bij het sluiten van de huurovereenkomst een waarborgsom van 3 maanden kale huur gevraagd. De waarborgsom wordt gelijk na het sluiten van de huurovereenkomst, tezamen met de eerste maand huur, middels een iDealverzoek betaald.

Ga uit van jouw maandinkomen x 12 en tel daarbij de eventuele vaste toeslagen zoals vakantiegeld of een vaste dertiende maand bij op. 

Upload de Inkomensverklaring van de Belastingdienst, hierop staat je totale jaarinkomen vermeld. Daarbij upload je alle werkgeversverklaringen en loonstroken.

Indien er sprake is van een tijdelijk dienstverband (korter dan een jaar), dan is het in beginsel niet mogelijk een woning te huren in Laurierkwartier, maar zal per geval worden bekeken of, en onder welke voorwaarden, verhuur eventueel wel wordt toegestaan.

Wanneer je eigen vermogen hebt en dit van belang is om mee te tellen, dan rekenen wij 5% van het vermogen mee als inkomen bovenop het overige jaarinkomen. Dit geldt voor de kandidaten die jonger zijn dan 55 jaar. Voor 55+'ers wordt 7,5% gehanteerd. Naast het eigen vermogen moet er ook een vast inkomen zijn.

Nee, het is niet toegestaan om een woning te huren met garantstelling van iemand die niet woonachtig is in de woning en waarmee u geen duurzame huishouding voert.

Verhuurprocedure

Om jouw inschrijving compleet te maken, vragen we de volgende documenten: een Inkomensverklaring van de Belastingdienst (gratis te downloaden) en een een verklaring arbeidsverleden UWV (gratis te downloaden)

Na (voorlopige) toewijzing;

  • Een recente werkgeversverklaring (indien van toepassing)
  • 3 recente loonstroken (indien van toepassing)
  • 3 bankafschriften met de meest recente loonstortingen (indien van toepassing)
  • Uittreksel BKR (via www.bkr.nl)
  • Een kopie partneralimentatie / echtscheidingsconvenant (indien van toepassing)
  • Een recente verhuurdersverklaring of hypotheekhoudersverklaring
  • Een huisvestigingsvergunning (alleen van toepassing bij middenhuurwoningen)
  • Een verblijfsvergunning (indien van toepassing)

Je hoeft geen inschrijfkosten te betalen en er zijn geen bemiddelingskosten.
Na het ondertekenen van de huurovereenkomst dient de eerste maand huur en de eventuele waarborgsom te worden overgemaakt via een iDeal betaalverzoek. Een waarborgsom wordt gevraagd indien je zelfstandig ondernemer bent, voor bepaalde tijd in loondienst bent of in het geval van afwijkende situaties.

Wij streven er naar het verhuurproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Door het digitaal verwerken van jouw gegevens kunnen wij je sneller en efficiënter van dienst zijn. Zelf kun je alles vanuit huis organiseren. Vanzelfsprekend staan we je ook graag persoonlijk te woord en helpen wij je, zowel digitaal als persoonlijk.

We verwerken persoonsgegevens om aan onze verplichting als verhuurder te kunnen voldoen en om onze activiteiten zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, in overeenstemming met de geldende wettelijke verplichtingen. Meer weten? Lees dan ons privacy statement op deze website.

Je bent vast nieuwsgierig hoe de woningen er uit komen te zien! Wegens veiligheidsrichtlijnen op de bouw is het niet mogelijk om de woningen zomaar te bezichtigen. Om toch een goed beeld te geven van het uiteindelijke resultaat, plaatsen wij op deze website impressie beelden en/of video’s zodra deze beschikbaar zijn.

Mocht er een kijkmogelijkheid georganiseerd worden op de bouw of in een modelwoning, word u daarvan op de hoogte gebracht via onze nieuwsbrief. 

In de projectenwebsite wordt een toewijzingsmodule gebruikt welke toeziet op het naleven van de juiste toewijzingscriteria per woning. De toewijzingsmodule selecteert random kandidaten die voldoen aan de inkomenscriteria. Indien meerdere huurders gelijke voorkeur voor een woning hebben gegeven én voldoen aan de inkomenstoets, wordt er door de toewijzingsmodule random geloot welke kandidaat (als eerste) de woning krijgt toegewezen. Dit betreft een willekeurige loting verricht door de toewijzingsmodule. 

Na de eerste toewijzing kan je, indien je voldoet aan de huurvoorwaarden, een woning huren. 

Nee, je kunt geen optie nemen. Je krijgt van ons een optie op een woning aangeboden. Dit gebeurt via e-mail nadat je jouw inschrijving hebt voltooid inclusief de aanlevering van alle benodigde documenten. Wij gaan vervolgens jouw gegevens beoordelen. Zijn deze akkoord, dan hopen we dat we je een huurovereenkomst voor een woning van één van jouw voorkeuren te kunnen aanbieden.

Wij proberen om binnen twee werkdagen na de voltooiing van de inschrijving te laten weten of we een woning (voorlopig) aan jou kunnen toewijzen. 

Indien je een woning hebt toegewezen gekregen, maar nog geen huurovereenkomst hebt getekend dan kun je de toegewezen woning alsnog afwijzen. Heb je echter de de huurovereenkomst getekend dan kun je niet meer kosteloos de woning annuleren en verzoeken wij contact op te nemen met de verhuurmakelaar.

In en om de woning

De badkamer heeft een luxe afwerking met tegelwerk tot aan de plafonds, voorzien van een dubbele wastafel met spiegel met verlichting, glazendouchewand en elektrische designradiator. Het wandcloset is in een aparte ruimte.

De woningen hebben een luxe afgewerkte keuken met alle benodigde inbouwapparatuur van ATAG:

- Combimagnetron
- Inductiekookplaat
- Koel-vriescombinatie
- Afzuigkap
- Vaatwasser

Nee, alle woningen hebben wij al voorzien van een keuken met inbouwapparatuur en een ingedeelde badkamer voorzien van modern sanitair.

De wanden worden wit gesausd (wit geschilderd) opgeleverd (exclusief binnenkant meterkast). Het plafond wordt wit gespoten (spackwerk) opgeleverd. De wanden van de toiletten in gangen worden tot 1.20 meter met tegels afgewerkt. Daarboven wordt het wit gespoten (spackwerk) tot aan het plafond. 

Nee, dat is helaas niet toegestaan.

De woningen worden verwarmd door een collectieve wijk-warmte- en koude opwekkingssysteem (WKO) dat in de woning wordt gedistribueerd door een warmtepomp in combinatie met en een verdeelunit die in de technische ruimte (berging) opgesteld staan. Alle woningen zijn voorzien van vloerverwarming.

Ja, in elke woning zijn er standaard rookmelders aanwezig.

Alle appartementen worden geventileerd middels rooster in de gevels / kozijnen voor invoer van verse lucht en door de ventielen in de plafonds afgevoerd. De regeling hiervan vindt plaats door een co2 aangestuurde ventilatie unit die in de berging is aangebracht. De badkamers worden middel een automatische ventilatiesysteem (ingebouwd vochtsensor) geventileerd. Bij vochtproductie (douchen) schakelt de ventilatiesysteem hier automatisch aan.   

Alle appartementen beschikken over een videofooninstallatie.

Je mag de binnenkant van de woning naar jouw eigen smaak maken. Dus je mag wanden schilderen of behangen. Houd er wel rekening dat wanneer je ooit besluit de woning te verlaten, je deze in de oorspronkelijke staat moet terugbrengen. Het is niet toegestaan om te boren in tegelwerk en vloeren.

De bewoners die een parkeerplek bij hun appartement hebben gehuurd kunnen hun auto in de parkeergarage parkeren. Voor de parkeerplaats wordt een aparte huurovereenkomst afgesloten. Bij sleuteloverdracht krijgt u een handzender waarmee je de parkeergarage via de speedgate onder het dek kan parkeren. De maximale doorrijhoogte bedraagt circa 2,10m.

Fietsen worden in de gezamenlijke fietsenstalling gestald. De fietsenstalling bevindt zich in de parkeergarage en is via een afsluitbare loopdeur in de speedgate toegankelijk.

Project Energiek beschikt over een binnengebied waar alle bewoners, gebruikers van kantoren en passanten gebruik van kunnen en mogen maken.

Achter en naast het project Energiek zijn nog lege kavels die in de toekomst bebouwd worden. Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen met de gemeente Groningen.